t/m 30-03-2017, Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam, 19.30 uur, Gratis, https://dezwijger.nl/programma/falen-voor-succes

Hoe ziet de toekomst van biomaterialen eruit? Experimenteren loont! De pioniers doen een boekje open. 

Van wegwerpmaatschappij naar waardeereconomie. Wat is nodig om kostbare grondstoffen blijvend te kunnen inzetten, zonder schade voor ons (leef)klimaat? In de transitie naar de circulaire economie jaagt Material Sense LAB de ontwikkeling van biomaterialen aan door het exploreren van proeftuinen – altijd in de driehoek onderzoek-ontwerp-maakindustrie. Met succes. Vooral door te experimenteren – door te durven falen – kom je verder in het produceren van nieuwe milieuvriendelijke materialen en producten. Simone de Waart, Geanne van Arkel en Teresa van Dongen, pioniers in het ontwerpen en ontwikkelen van biomaterialen, vertellen over hun succes en hoe dat tot stand kwam.

Sprekers

Simone de Waart is een van de oprichters van Material Sense (2002), bureau voor materiaalinnovatie. Drie jaar geleden richtte zij Material Sense LAB op. De materiaaldeskundige vertelt over nieuwe manieren van samenwerken in de circulaire economie. Vorig jaar ontwikkelde ze met Material Sense LAB succesvol een biobased betaalmunt voor poppodia, samen met Poppodium T en het Biopolymeren Applicatiecentrum (BAC). Want een nieuw materiaal ontwikkelen is één ding, maar zonder draagvlak en inbedding in de economie is er geen toekomst.

Een kwart eeuw geleden committeerde Interface, de grootste producent van tapijttegels, zich aan de ambitie om helemaal duurzaam en milieuvriendelijk te werken. In 2020 is het zo ver, dankzij de inzet van biomimicry en The Natural Step. Hoewel de weg ernaartoe hobbelig was, gaan ze het wel halen. Geanne van Arkel vertelt over het onverwachte succes dat voortkwam uit de mislukkingen onderweg. Ze hoort bij een nieuwe garde betrokken postcrisis-ontwerpers. 

Teresa van Dongen viel in 2014 op met haar (cum laude) afstudeerwerk voor Design Academy Eindhoven. Zij combineert passie voor design, biologie maar ook scheikunde en natuurkunde in haar werk. Haar ontwerpen voor het inzetten van rest-energie of bacteriën om licht te genereren zijn even baanbrekend als praktisch. Van Dongen won in 2015 een Dutch Design Award in de categorie ‘Young Designer’.

Christiaan Bolck is binnen Wageningen Food and Biobased Research verantwoordelijk voor de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten op het gebied van biobased en circulaire materialen, zoals (natuur-)vezel gebaseerde materialen als papier & pulp en biobased, biologisch afbreekbare en gerecyclede plastics. Hij is ook mede auteur van het 'masterplan kunststofkringloop'. Christiaan zal ingaan op nieuwe vormen van samenwerking in de keten, aan de hand van minder succesvolle en succesvolle voorbeelden in het biobased performance materials onderzoeksprogramma waar hij sinds 2009 aan werkt.

Beeld
Sprekers Material Sense LAB
Biobased betaalmunt door Material Sense LAB voor Gebouw-T
Interface Networks programma, hergebruik van oude visnetten
Lumi (2013) by Teresa van Dongen / Fotograaf: Hans Boddeke