t/m 13-05-2017, OBA Theater, Oosterdokskade 143, Amsterdam, 11.15 uur (workshops), 13.00 uur (aanvang programma), Gratis,

De 9e Middag van het Kinderboek heeft als thema: wat maakt een boek tot een goed boek? 

Zaalprogramma

In het zaalprogramma dat om 13.00 uur start zullen drie deskundigen zich in lezingen over deze vraag buigen:

- Aad Meinderts (directeur Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum en voormalig Griffel-jurylid)
- Benny Lindelauf (jeugdboekenauteur)
- Marion van de Coolwijk (jeugdboekenauteur en directeur Instituut Kind in Beeld)

Daarna zal er een debat plaatsvinden waarin veel ruimte zal zijn voor inbreng vanuit de zaal met:

- Thomas de Veen (recensent NRC)
- Iris Mollinger (directeur De Wakkere Muis en eigenaar Amsterdamse Kinderboekwinkels)
- Herman Verschuren (specialist jeugdliteratuur en leesbevordering)

Een zeepkist waarop korte stellingen naar voren worden gebracht en een live schilder op het podium (Iris Deppe) maken het geheel compleet.

Workshops

Voorafgaande aan het zaalprogramma worden er vanaf 11.15 uur vier verschillende workshops georganiseerd:

Stempelen met Gertie Jaquet

Gertie Jaquet is illustrator, en sinds een jaar of tien is daar de passie voor het stempelen bijgekomen. Ze heeft inmiddels duizenden stempels gemaakt. Deze zelfgesneden stempels gebruikt ze nu ook vaak in haar illustraties. Ze illustreerde er het Gouden Boekje Gompelemikkie! mee en maakte gestempelde illustraties voor Sesamstraat. In opdracht van de Hema maakte ze gestempelde kartonboekjes, waar de Hema een speelgoedlijn op baseerde. In mei 2017 zal het boek Stempelen! verschijnen bij uitgeverij Ploegsma. In dit boek en tijdens deze workshop legt ze uit hoe leuk het is om je eigen stempels te maken. Je zal met een of meer unieke zelfgegutste stempels naar huis gaan!

"Saai rijmt op..." Gedichten schrijven (met kinderen) met Kate Schlingemann

In gedichten sta je even stil bij iets. Ja, oké, maar hoe dan? Wanneer is een tekst een gedicht? En wat is poëzie met kinderen meer dan het schrijven van een elfje? Hoe breng je het poëzieplezier op gang? Op deze vragen wordt aan de hand van een stappenplan antwoord gegeven. Dichter en Schoolschrijver Kate Schlingemann laat zien hoe je kinderen (en jezelf) aan het gedichtenschrijven krijgt. Aan het eind van de workshop heb je zelf een begin gemaakt.

Black stories maken met Tanja de Jonge

Tanja de Jonge is schrijver van spannende verhalen (12+) en werkt als leesbevorderaar veel samen met scholen. In deze praktische workshop gaan deelnemers black stories schrijven/maken. Die 'zwarte verhalen' vormen de basis voor een spel, waarbij de spelers een verhaal moeten reconstrueren aan de hand van een raadsel. Het wordt een ochtend vol sinistere mysteries, gruwelijke moorden en fantastische gebeurtenissen. Voor als je van fantaseren en spelen houdt.

Workshop schrijvers, illustratoren en recht: gegeven door de BNO en de Auteursbond

De BNO ondersteunt illustratoren bij hun werk. De Auteursbond ondersteunt schrijvers. Beide organisaties behartigen de individuele belangen en groepsbelangen van hun leden. Gert Gerrits (BNO) en Janne Rijkers (Auteursbond) zullen zich in deze workshop/voorlichtingsbijeenkomst richten op de ins en outs van het auteursrecht voor schrijvers, illustratoren en samenwerkingsverbanden tussen schrijvers en illustratoren. Daarnaast is er ruimte om vragen te stellen en cases voor te leggen. De doelgroep: iedereen die schrijft of animaties maakt of overweegt dit te gaan doen; iedereen die met auteursrecht te maken heeft.

Kaarten en bestellen

Kaartjes voor de 9e Middag van het Kinderboek zijn (gratis) te bestellen via het reserveringssysteem van de OBA. Als je op de datum van het evenement zoekt (13 mei), of met het zoekwoord "kinderboek", kom je bij de beschrijving van de workshops en de plenaire middag, en kan je kaartjes reserveren. 

Organisatie

De organisatie wordt mede mogelijk gemaakt door LIRA Fonds, OBA, Stichting Pictoright, Fiep Westendorp Foundation, BNO, Auteursbond en CPNB.

De organisatie en presentatie van het programma is in handen van Marco Kunst en Aby Hartog.