03-03-2017 - Uitgevers, opdrachtgevers, grafisch ontwerpers, drukkers en binders stuurden in totaal 298 boeken in. 

De boeken zijn beoordeeld op hun onderscheidend vermogen op het terrein van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze, druk en bindwijze. De selectie is ingezonden naar de Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig, de internationale boekjurering. Op 9 maart a.s. zullen de winnaars bekendgemaakt worden en weten we of ook Nederlandse boeken in de prijzen vallen.

Bekijk hier de keuze van de vakjury.

Vakjury

Welke boeken het predicaat ‘Best Verzorgd’ verdienen is dit jaar bepaald door een vakjury die de boekenbranche, de grafische bedrijfstak en de ontwerpers vertegenwoordigt: ontwerpers Yolanda Huntelaar en Remco van Bladel, Freek Kuin (creatief directeur drukker robstolk), Eelco van Welie (directeur nai010 uitgevers) en Carolien Glazenburg (conservator grafische vormgeving Stedelijk Museum Amsterdam). Boeken waarbij juryleden op een of andere wijze betrokken zijn geweest zijn beoordeeld door een schaduwjury. Vanaf vorig jaar worden de inzendingen ook beoordeeld door een vijfkoppige studentenjury waarin vijf academies zijn vertegenwoordigd. Het oordeel van deze toekomstige boekenmakers wordt 1 juni bekendgemaakt.

Expositie

Vanaf 29 september zal het Stedelijk Museum Amsterdam de Best Verzorgde Boeken 2016 exposeren. Uiteraard zal ook tijdens de Frankfurter Buchmesse het nieuwe keurcorps te bewonderen zijn.

Over de Stichting

De Stichting De Best Verzorgde Boeken is een samenwerkingsverband van de Stichting Collectie Propaganda van het Nederlandse Boek, BNO en Grafische Cultuurstichting.