Het door Studio Renate Boere ontworpen boek ‘The Living Surface’ is een prachtig voorbeeld van een ontwerp waarin de werkwijze van de kunstenaar wordt geopenbaard. De bijna 500 gevonden vlekken zijn gearchiveerd. Gevolgd door vorm-, kleurstudies en het tuft proces. Het resultaat, het werk van Lizan Freijsen, bevindt zich achterin het boek. Een logisch gevolg uit het jarenlange onderzoek van Lizan.

De publicatie is een alternatief biologieboek over ‘Urban Nature’: een onderzoek naar sporen van verval in de openbare ruimte in grote steden van Nederland, Parijs, Nantes en de zoutmoerassen in Bretagne (periode 2006 – 2016). In het boek staan trage processen centraal, zoals waargenomen in vlekken en verval in de publieke ruimte en in de productiemethoden van de handtuft-techniek.

Als kunstenaar en ontwerper presenteert Lizan Freijsen al geruime tijd haar werk in exposities en op beurzen met steeds de transformatie van de vochtvlek als focus. Zij realiseert unieke textielobjecten en in situ kunstinstallaties op diverse locaties en navigeert in en op het grensgebied waar kunst en design elkaar ontmoeten en zich vermengen.

Door het ontwerp van Studio Renate Boere wordt op een inventieve manier Lizan Freijsens omvangrijke vlekken archief gekoppeld aan haar installaties. Bladerend door het boek onthult zich haar proces.

De publicatie The Living Surface zal verschijnen in een meertalige editie, Engels, Nederlands, Frans. Deze publicatie ontvangt een genereuze financiële bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, waarmee twee-derde van de kosten worden gedekt.

 

Colofon

Auteurs: Lizan Freijsen, Hanneke Gelderblom & Ed van Hinte
Ontwerp: Studio Renate Boere
Jaar van uitgave: 2017
Formaat: 232 x 300 mm
Aantal pagina's: 248
Talen: Engels, Nederlands, Frans 
ISBN: 978-94-90322-77-9
Uitgeverij: Jap Sam Books
Met dank aan: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

living, surface, artist book, archief, kunst, tuften, onderzoek, vlekken, biologie, urban, nature