De publicatie gaat over de aanzet van de schrijftheorie die we vandaag de dag van Gerrit Noordzij kennen. De basis van deze uitgave wordt gevormd door clichés uit begin jaren 1960 die door Geen Bitter gevonden werden. Op deze achttien clichés, die gemaakt waren door Gerrit Noordzij, staat een schrijfles. De theorie van Gerrit Noordzij in een zeer vroeg stadium.

Enkele jaren geleden, tijdens een grondige schoonmaak in de letterzetterij op de KABK in Den Haag, vonden wij iets dat later redelijk spectaculair bleek te zijn. Het was iets zwaars verpakt in oud bruin papier en stukjes plakband. We hebben het geopend en er bleken achttien clichés in nieuwstaat in te zitten. Na enig onderzoek bleek dat de clichés rond 1960 gemaakt waren door Gerrit Noordzij. Ze bevatten lesstof over schrijven met o.a. de brede pen. Wanneer men dit onder de knie had kon er verder gegaan worden met schrijven, tekenen en andere technieken.

Omdat veel mensen enthousiast werden van de vondst, en de clichés nooit gedrukt waren, besloten we een publicatie van deze clichés te maken zodat we deze vondst met iedereen konden delen. Naast de afdrukken van de clichés schrijven Albert-Jan Pool, Frank E. Blokland, Aad van Dommelen, Huug Schipper en Petr van Blokland, allen oud-student van Gerrit Noordzij over de clichés en hun visie op de theorie. Ook hebben deze oud-studenten schetsen beschikbaar gesteld die ze als student, tijdens de lessen van Gerrit Noordzij, gemaakt hadden. Het resultaat is een collectie veelal door Gerrit Noordzij van commentaar voorziene schetsen, de gevonden clichés en vijf artikelen door oud-studenten. Het geheel geeft een mooi inzicht hoe Gerrit Noordzij de basis legde voor zijn grote invloed binnen de letter en typografie wereld.

De publicatie is in twee varianten, het boekje en een deluxe versie, bij De Buitenkant uitgegeven. De deluxe versie is naast het boekje ook voorzien van alle clichés op de originele wijze gedrukt.

Bekijk ook noordzij.geenbitter.nl

 

Boek, Gerrit Noordzij, Letterontwerp