Een ruimte waar docenten, rectoren en managers uit het onderwijs zich kunnen laten inspireren door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ict: dat vroeg Stichting Kennisnet aan de ontwerpers Eveline Visser en Lucas Zoutendijk van Studio 1:1 uit Eindhoven. Zij maakten een interieur, waarin elk element bijdraagt aan een totaalbeleving die de gebruiker meeneemt in de ict-ervaring.

Stichting Kennisnet is een expertisecentrum op het gebied van ict en biedt als publieke ondersteuningsorganisatie alle onderwijsinstellingen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs kennis en gratis diensten over ict. 

Vooralsnog ging Kennisnet naar scholen toe, maar met De Verdieping is een plek gecreëerd in het hoofdkantoor waar de ‘ambassadeurs’ uit verschillende onderwijs lagen terechtkunnen.

Inspiratie

Belangrijk in het ontwerp van Studio 1:1 is dat de groepen leerlingen die naar expertisecentrum
De Verdieping komen ook geïnspireerd raken door de indeling van de verdieping en het gebruiken van
(in het onderwijs toepasbare) materialen.

Oude en nieuwe ontwikkelingen

ICT-iconen als toetsenborden en schermen kregen in het interieur van Studio 1:1 een plek tussen de nieuwste ict-ontwikkelingen. Om scholen en docenten op een gemakkelijke en inventieve manier materialen en ruimtes te laten benutten, maakten de ontwerpers drie soorten muurbekleding van deze iconen. De materialen en technieken zijn te voelen en te zien.

Blikvangers

Akoestische oplossingen zijn verwerkt in een paneel van tweedehands toetsenborden en hangen ledtl-lampen als looproutes parallel aan de ‘printlijnen’ op de vloer. Strakke banken van zacht foam en een vergrote blauwe internetstekker van piepschuim nodigen leerlingen uit om met hen aan de slag te gaan.

In het ontwerp heeft Studio 1:1 verschillende plekken gecreëerd die allemaal om een ander gebruik vragen. Zo kan je ergens even snel en vrijblijvend bij gaan zitten of staan, terwijl een andere plek als een soort denktank fungeert doordat hij half is afgesloten van de ruimte.

Digitaal wordt tastbaar

Het toetsenbordpaneel is in samenwerking met een docente gemaakt. Zij verzamelde honderden tweedehands toetsenborden met behulp van haar school en lijmde alle toetsen handmatig op het paneel. 

In de hoek van De Verdieping staat een opgeblazen ‘internetstekker’. De grootte van het object is in de omgeving doorgevoerd, zoals het dikke tafelblad en de bouten. Om een ode aan de grondslag van de monitor te brengen is een wand bekleed met kleine pixels. Hierdoor wordt iets digitaals tastbaar.

design, experience center, interieur