Van 1995 tot 2015 speelde SKB ‘Stichting Kennisontwikkeling Kennisoverdracht Bodem’ een belangrijke rol in het bodemonderzoek in Nederland. Gedurende deze jaren zijn zij toegespitst op het ontwikkelen van betere en kosteneffectieve saneringsmethoden. Aan ons de vraag om een digitaal platform te creëren om alle opgedane kennis overzichtelijk weer te geven. Na twintig jaar is de stichting opgehouden met bestaan maar wil alle informatie beschikbaar houden voor iedereen.


De website

Om alle informatie goed weer te geven hebben we een metrokaart als metafoor genomen. Hoofdlijnen en deelonderzoeken komen overzichtelijk samen.

Wanneer je alle lijnen ontdekt en afgaat dan kom je uiteindelijk altijd op een detailpagina terecht. Hier staat een samenvatting van verschillende wetenschappelijke artikelen bij elkaar. Binnen de tekst worden links aangegeven naar de externe Soilpedia website waar de oorspronkelijke onderzoeksverslagen te vinden zijn. Deze zijn voor de bezoeker die nog meer informatie wil. 


De uitdaging

Om de verschillende soorten bezoekers te begeleiden hebben we twee weergaven gemaakt om te bladeren door alle artikelen en categorieën. De eerste weergave is een exploratie-modus, waar bezoekers bladeren met behulp van een lijnen-kaart. Het neemt hen mee op een visueel avontuur door het onderzoek. De tweede is een slimme weergave van alle categorieën, gebouwd voor bezoekers die snel een bepaald onderwerp willen vinden.

Voor de laatst genoemde doelgroep is ook de uitgebreide zoekfunctie van belang. Dit laat de bezoeker snel en direct door alle artikelen zoeken. Het maakt het gemakkelijk om informatie te vinden en niet te worden afgeleid door de avontuurlijke kant van de website.

 

Webdesign, Communicatieontwerp, Huisstijl ontwerp, Design, Grafisch