De wens van de opdrachtgever was een tijdloos interieur. Daarom koos IDing voor het uitgangspunt 'interior follows exterior' en ontwierpen wij in de meeste ruimtes betonvloeren. Vanwege het durzame- en onderhoudsvriendelijke karakter, maar ook vanwege de mooie aansluiting op de afwerking van de buitenwandne. In de etonvloer werden dilatatievoegen gemaakt, zodat de richtingen van de wanden worden doorgezet, zowel binnen als buiten, op de betonpaden in de tuin. Zichtlijnen krijgen hierdoor een interessante accentuering. Ook de hoeken van de wanden, de keuken, de zitkuil en het bureau in de werkkamer volgen de architectuur van de villa.

De harmonie tussen binnen- en buitenruimt speelde een belangrijke rol in het ontwerp, waarbij vooral getoetst werd op kleur, zichtlijnen en verlichting. Naast de dilatatieoegen dus veel natuurtinten om de tijdloosheid van het huis te waarborgen. Met uitzondering van de stoffering van de bank in de keuken en de zitkuil in de woonkamer, die juis tveel kleur hebben gekregen. Hier koos IDing voor het natuurlijke product wolvilt. Gordijnen, die overal in een rails in het plafond wegvallen, zijn uitgevoerd in neutrale tinten.

Duurzaamheid komt zoveel mogelijk in het interieur terug. Zo is in de keuken voor een ecologische hoog-rendement houtkachel die na twee stookbeurten van 1,5 uur gedurende een etmaal behaaglijke warme afgeeft. Bovendien heeft de kachel bij een hoge temperatuur een schone uitstoot.

In de slaapkamers liggen bamboe vloeren; een duurzaam alternatief voor hout omdat bamboe een snel verhoutende grassoort is die in hoog tempo groeit en daardoor veel duurzamer is dan alle houtsoorten.

De verlichting in huis is overal op LED-basis. Een duurzame keuze, aangezien een LED-lamp ongeveer 50 keer langer mee gaat dan een gloeilamp en circa 90% minder elektriciteit gebruikt.

Architectuur: Dick van Gameren

IDing, Dick van Gameren, Michael van Gessel