Jaarlijkse brengen wij als ontwerpbureau een weerkaart uit met het weeroverzicht van het afgelopen jaar. CLEVER°FRANKE heeft namelijk een bijzondere affiniteit met het weer. De namen CLEVER en FRANKE worden, sinds het ontstaan van het ontwerpbureau, verbonden met behulp van een gradenteken (°); een verwijzing naar de astronoom Anders Celsius (°C) en de natuurkundige Daniël Fahrenheit (°F). 

Dit gradenteken heeft als uitgangspunt gediend voor het ontwerp van onze visuele identiteit: twee onderzoekers die, met eenzelfde onderwerp, een verschillende benadering en referentie vonden. Iets wat zeker herkenbaar is in de persoonlijkheden van de oprichters van CLEVER°FRANKE.

In deze editie hebben we het meest kenmerkende weertype van een specifieke dag willen tonen. De vier elementen temperatuur, neerslag, windkracht en zonneschijnduur zijn afgezet tegen de absoluut gemiddelden van het afgelopen jaar. Aan de hoek van elke ‘taartpunt’ valt af te lezen welk van de vier elementen die dag het meest afweek ten opzichte van het absolute gemiddelde van 2010.

De straal van de taartpunt geeft de ‘hoeveelheid’ aan. Op deze wijze kun je de dagen van 2010 makkelijk visueel kenmerken als zonnig, regenachtig, winderig, koud of warm.

datavisualisatie, data visualization, data visualisation, infographics