Tekst door Viveka van de Vliet
“We verbranden jaarlijks genoeg plaatmateriaal om de Johan Cruijff Arena tot de nok te vullen, dus er is meer dan genoeg voorradig voor minimaal de komende vijftig jaar”, weet ontwerper en onderzoeker Rick Porcelijn. Hij schreef een helder boek onderbouwd met feiten en zelfgetekende illustraties: de Snelstartgids Circulaire Meubels. Hiermee kunnen bedenkers, bouwers, interieurontwerpers, architecten, kopers en andere mensen in de meubel- en interieurindustrie, duurzame en circulaire keuzes maken.
Snelstartgids Circulaire Meubels | Illustratie: Rick Porcelijn
Net als met fast fashion, putten we de aarde uit met fast furniture. Zeker in deze turbulente tijden maken de schaarste aan grondstoffen en de stijgende grondstofprijzen onze materialen straks onbetaalbaar. Dan wordt zelfs een simpele houten stoel een luxeproduct. Dit klinkt misschien als sciencefiction, maar is peanuts vergeleken bij wat ons te wachten staat, voorziet Porcelijn. “We moeten steeds dieper de mijnen en bossen in en tegelijkertijd veroorzaken geopolitieke spanningen in toenemende mate onvoorspelbare markten en levertijden. Zo gaf de vloot van stilliggende containerschepen tijdens Covid en recent in het Suezkanaal, ons een voorproefje dat de circulaire economie een absolute noodzaak is”, zegt hij. “Het dwingt ons tot een systeemverandering, als we over tien jaar nog steeds meubels, interieurs of willekeurig welk ander product willen maken of kopen.”
Maar van de meer dan 1,1 miljoen ton houten plaatmateriaal dat in de interieur- en bouwwereld wordt gebruikt, verbranden we jaarlijks 700.000 ton. Daarbij komt dat we per jaar 25 miljoen euro betalen om dit ‘afval’ af te laten voeren en een miljard euro om bomen te kappen en te verwerken tot nieuwe houten platen. Een vergelijkbaar schokkend verhaal gaat trouwens op voor veel andere grondstoffen die we nodig hebben voor meubels en interieurs, schrijft Porcelijn in zijn boek, waarin 25 jaar ervaring, kennis en onderzoek is verwerkt.
“We verbranden jaarlijks genoeg plaatmateriaal om de Johan Cruijff Arena tot de nok te vullen, dus er is meer dan genoeg voorradig voor minimaal de komende vijftig jaar.”
–
Rick Porcelijn
Trouw zijn aan je idealen en iets betekenisvols doen voor de wereld, was al verweven in zijn vroege leven. Dat zijn ouders, die met een omgebouwd Fiat 850T-bestelbusje met hun kinderen reizen maakten, acuut de auto verkochten na het lezen van het rapport van de Club van Rome, illustreert dat.
Het geldt ook voor Rick Porcelijn, die sinds de start van zijn eigen designbureau, week in week uit, 5% van zijn tijd besteedt aan onderzoeken wat nu ècht goed is. “Naast het ontwerpen van winkelinterieurs, is het berekenen van de CO2-impact van diverse producten onderdeel van een levenslange reis die betekenis geeft aan mijn leven, aan de industrie en aan de wereld”, zegt de industrieel ontwerper.
Materiaalonderzoek 16 Mammals
Legoïsering
Hij ontwerpt decennia winkelinterieurs die zich uitstrekken tot elke willekeurige winkelstraat in Nederland. Van de Bijenkorf tot Etos en de Albert Heijn. Vaak met de vraag om voor minder budget toch een verbouwing te realiseren. Zijn antwoord: door op een modulaire, flexibele en demonteerbare manier winkelinrichtingen te maken. Zijn slimme aanpak met financiële voordelen noemt hij ‘Legoïsering’. “Daar ben ik goed in”, zegt hij. “Dat betekent dat je twee tegengestelde werelden moet combineren: tijdloosheid en super-eigentijdsheid. Ik ontwerp of laat 80% van het winkelinterieur zo uniform, saai en grijs mogelijk, want dan is de kans groter dat je het niet over zeven jaar weggooit als de trends, de wetgeving en de wereld zijn veranderd. Dat combineer ik met 20% zeer expressieve elementen.” Het levert serieuze cijfers op: 60% CO2-reductie. “Dat is overigens wel ongeveer de max”, weet hij, “want compleet CO2-neutraal bouwen is een utopie en een vorm van greenwashing als je dat claimt. Alles slijt en de productie van alles kost energie.”
Snelstartgids Circulaire Meubels | Illustratie: Rick Porcelijn
Drie pijlers tegelijk
En wat kunnen wij doen? Porcelijn: “Gebruik materialen met een bewezen lage impact, gebaseerd op universele materiaalpaspoorten, zoals gerecyclede materialen, of met zo min mogelijk extra behandelingen gemaakt van bio-diverse grondstoffen.”
Echt duurzaam ontwerpen is gebaseerd op feiten en vraagt om een aanpak die drie aspecten tegelijk combineert: een lage verborgen impact, lange levensduur én circulariteit na gebruik. “Dit is geen gemakkelijke opgave en je kunt het zo verprutsen”, weet hij. En met nadruk: “Er is dus niet één enkele ‘magische oplossing’, je kunt niet facultatief één pijler aanpakken.”
Denk bij lage verborgen impact aan materialen met minimale negatieve invloed tijdens de productie. Je kijkt dan niet alleen naar CO2-uitstoot, maar ook naar effecten op biodiversiteit en vervuiling van lucht, water en bodem. Om dit inzichtelijk te maken, krijgen alle materialen in de gids een ‘Verborgen Impactscore’ van A t/m E, gebaseerd op een onafhankelijke database en materiaalpaspoorten.
“Dit is geen vrijblijvend idee waarvoor we kunnen kiezen, maar puur economisch lijfsbehoud, voor ieders toekomst en stabiliteit.”
–
Rick Porcelijn
Met het ontwerpen van meubels met een lange levensduur, bedoelt Porcelijn een levensduur van 200 jaar. Die kans kun je vergroten door te zorgen voor demonteerbare onderdelen, zodat onderhoud en vervanging eenvoudig zijn. Tot slot: meubels die aan het onherroepelijke eind van hun leven snel en eenvoudig ‘schoon & mono’ demonteerbaar zijn, zijn post-consumer circulair. Want alleen als afzonderlijke, niet-vervuilde materialen zijn ze geschikt voor grootschalige recycling.
We hebben in Nederland genoeg materiaal om de komende acht generaties meubels en interieurs te maken. “Dat lukt alleen als we deze driedelige aanpak hanteren en vooral verschillende types materiaal niet onlosmakelijk aan elkaar verbinden zonder vervuilende afwerkingen of toevoegingen”, zegt hij. “Je kunt nog zulke goede intenties hebben door een interieur te maken met biobased of biodiverse materialen als hennep, vlas of lisdodde, slechts een beetje lijm, verf, epoxy, of plamuur, kan ervoor zorgen dat het hele meubel alsnog in de verbrandingsoven komt.”
Snelstartgids Circulaire Meubels | Illustratie: Rick Porcelijn
Verborgen impact meubels
Een berekening waar hij in zijn onderzoek zelf ook stijl van achterover sloeg? “Bij het vervaardigen van een kast van RVS komt honderd keer meer vervuiling en CO2 vrij dan bij een houten kast”, antwoordt hij. “Van de energie die nodig is om één RVS-kast te maken, kun je een autorit maken van Amsterdam naar Nice.” Dit soort confronterende informatie, weet de ontwerper helder – en met dreigende wolken – te verbeelden in zijn ‘Top 10 verborgen impact meubels’ in de gids. Een boek waarin hij sowieso veel bruikbare inzichten biedt, onkunde en onwetendheid tegengaat en onderbuikgevoel met feiten weerlegt.”
Als we echt een gezamenlijke circulaire systeemverandering mogelijk willen maken, helpt het als we geen nieuwe spullen uit de grond of het bos halen en ontwerpers en bouwers stoppen met materialen aan elkaar te lijmen, zodat we die 700.000 ton niet meer in de fik steken”, zegt Porcelijn. “Dit is geen vrijblijvend idee waarvoor we kunnen kiezen, maar puur economisch lijfsbehoud, voor ieders toekomst en stabiliteit. Ik wil dat mensen dat tussen de oren krijgen.”
Over de Snelstartgids
De Snelstartgids Circulaire Meubels biedt heldere inzichten en praktische tips. Of je nu opdrachtgever, ontwerper, bouwer of ketenpartner bent, de gids helpt je bewuste materiaalkeuzes te maken. Zo krijg je betaalbare, maakbare meubels die duurzaam en circulair blijven. Een onmisbaar naslagwerk voor elke interieur- en meubelontwerper.
Snelstartgids Circulaire Meubels, Rick Porcelijn