#Artikelen

04.09.2024

Work & Show: Collectief Soepel

We spraken met Siem Stinesen van Collectief Soepel over het ontwerp voor een woonark die volledig in eigen beheer is gebouwd met betaalbare en duurzame materialen.


Wat maakt dit project zo bijzonder?

“We hebben de bouw van dit project volledig ‘in-house’ kunnen uitvoeren, van ontwerp, technische uitwerking tot staalwerk, houtskeletopbouw en wandafwerking. Dit vroeg om een integrale aanpak, waarmee we in elke ontwerpstap rekening hielden. 

De opdrachtgever is projectontwikkelaar Schipper Bosch. Zij vormden projectmatig een ontwerpteam, waarvan wij vanaf het begin deel van uitmaakten. Het is een partij die niet terugschrok voor een nieuwe aanpak, zolang we samen alles van tevoren goed uitdachten. Deze manier van creatief ontwikkelen paste goed bij ons en maakte het gezamenlijke ontwerptraject bijzonder interessant en efficiënt.”  

 

Wat was het doel van het project?

“Ons doel was om met betaalbare en duurzame bouwmaterialen een hoogwaardige uitstraling te creëren. De houten gevelbekleding bestaat uit onze zelf ontwikkelde Fraké Eco-panelen, gemaakt van verduurzaamde restlatjes. We zagen esthetische mogelijkheden in de jaarlijks tienduizenden latjes en startten in 2020 met de ontwikkeling van het Fraké Eco-paneel. Dit product hebben we inmiddels in verschillende bouwprojecten toegepast en bieden we nu altijd aan als cradle-to-cradle product.

 

De groene gevelbekleding aan de voorzijde en het aanrechtblad zijn gemaakt van Gogo Plastics, een materiaal dat wordt geproduceerd uit 100% gerecycled plastic. Het afvalplastic wordt onder verhitting tussen platen geperst tot een duurzaam Gogo Plastics-paneel. Je staat versteld van de diverse producten die we met dit materiaal kunnen maken, zowel qua eigenschappen als prints!”


Kun je iets vertellen over het ontwerpproces? 

“De ligplaats van deze woonark bracht een aantal uitdagingen met zich mee, die we in het ontwerp hebben meegenomen. Door de ligging ten opzichte van de rivier kan de woonark te maken krijgen met stevige golfslag, vorst in de winter en soms zelfs droogvallen op de bodem. Daarom was een sterke en betrouwbare staalconstructie noodzakelijk. Deze aanpak maakte het mogelijk om de ark in zijn geheel op te hijsen, waardoor we de volledige bouw naast onze werkplaats konden uitvoeren. Dit bespaarde veel tijd en brandstof.

 

Binnenin de ark hebben we grotendeels gebruikgemaakt van standaard bouwplaten voor de aftimmering. Dit vereist extra aandacht en zorgvuldigheid tijdens de bouw. We moeten ervoor zorgen dat alles goed uitlijnt, controleren of de batch hout geschikt is voor zichtwerk en eventuele kromtrekken van de panelen aanpakken. Zodra dit eenmaal uitgedacht is, kun je snel en goedkoop werken.”


Zijn jullie tevreden over de ontwikkeling van het collectief? 

“In de zomer van 2023 hebben we een bouwteam samengesteld voor de realisatie van deze woonboot. Dankzij de uitbreiding van ons team kunnen we nu meerdere grotere projecten gelijktijdig uitvoeren. Deze aanpak heeft geleid tot een groei van ons bureau en een vanzelfsprekende professionalisering.”

 

Waar kunnen we jullie momenteel nog meer zien?

“Op dit moment staat er op het entreeplein van het Nederlands Openluchtmuseum een jaarthematische tentoonstelling die we in samenwerking met het museum hebben ontwikkeld. Deze tentoonstelling is nog te bezoeken tot het najaar van 2024.

 

Voor de gemeente Arnhem werken we aan de lancering van een grote speelroute door de binnenstad. Hoewel we hier nog niet veel over kunnen zeggen, staan we te popelen om dit te laten zien. In het najaar van 2024 presenteren we het samen met team Buitenspel voor de Binnenstad!”


Credits

Opdrachtgever / ontwerp: Schipper Bosch
Ontwerp / realisatie: Collectief Soepel
Interieur styling: VAN MIJ
Fotografie: Maarten van der Wolf