#Nieuws

03.10.2024

Nieuwe leden Werkgroep AI x Design

We zijn verheugd om nieuwe leden te verwelkomen in onze werkgroep AI x Design. Daarmee zijn we gegroeid naar een team van 12 mensen.


De komst van Artificial Intelligence verandert ons werk ingrijpend. De meningen verschillen over de vraag of AI een bedreiging vormt of juist extra kansen biedt, maar het is essentieel dat we de impact, mogelijkheden en beperkingen van deze technologie onderzoeken. Deze kennis moeten we vervolgens doorgeven, zodat we relevant en concurrerend blijven en leren om onze creativiteit op nieuwe manieren in te zetten.

Om dit zo goed mogelijk te doen, hebben we de hulp ingeschakeld van professionals uit het vakgebied zelf. Vijf van onze leden: Laurens Vreekamp, Petra Vonk, Robbert Smit, Bas Sala en Barry Schwarz, en drie BNO-medewerkers: Dewi van de Klomp, Jordi Vreeling en Sophie Tijssen, waren al verenigd in de werkgroep AI x Design. 

We zijn verheugd om te melden dat er nieuwe leden zijn toegetreden tot deze groep: Emmy van Thiel de Nooy, Jop Quirindogo, Linda van Zijp, Marian Latour, Ruben de la Rive Box, Thomas Goudsblom en Wesley Hartogs. Op deze pagina introduceren we deze nieuwe deelnemers, die zullen toelichten wat hen heeft gemotiveerd om zich bij de werkgroep aan te sluiten en welke uitdagingen of vraagstukken zij hopen te behandelen. Samen denken we na over wat ontwerpers nodig hebben en welke rol de BNO daarin kan spelen. 


Wesley Hartogs

Naam studio: Wesley Hartogs

Disciplines: technologie en media


Hi! Kun je jezelf voorstellen?

“Hi! Mijn naam is Wesley, een freelance Creative Technologist uit Noord-Brabant. Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door technologie en media. Na het behalen van mijn propedeuse op de kunstacademie (AKV|St. Joost), ben ik verder gaan studeren.

Foto: Wesley Hartogs

Na een jaar werkervaring ben ik teruggekeerd naar het onderwijs om een master in Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven af te ronden. Tijdens en na mijn studie ben ik actief gebleven in het onderwijs, waar ik nu de Transforming Practices squad van de TU/e ondersteun als hybride docent en extern expert. Mijn expertise en passie liggen in de cultuur- en onderwijssector, waar ik technologie en creativiteit inzet om impactvolle, interactieve ervaringen te creëren.”


Wat heeft je gemotiveerd om je aan te sluiten bij de werkgroep?

“Mijn nieuwsgierigheid naar de potentie van AI en de wens om voorbij de hype te kijken, hebben mij gemotiveerd om me aan te sluiten bij de taskforce AI x Design. Ik merk vaak dat AI veelbelovend lijkt, maar de daadwerkelijke toepasbaarheid soms nog tegenvalt. De eerste tekenen van ‘AI-moeheid’ zijn namelijk al zichtbaar.

Het is in sommige gevallen ook gewoon beter om AI niet te gebruiken voor een beter resultaat. Desondanks is AI een disruptieve technologie met het potentieel om onze manier van ontwerpen volledig te transformeren. Ik geloof dat ontwerpers hierin een cruciale rol spelen, waarvoor kennis, attitudes en vaardigheden nodig zijn. Door deel te nemen aan de werkgroep wil ik met mijn expertise bijdragen aan een genuanceerde, open en kritische benadering van wat AI kan betekenen voor ons vakgebied.”


Met welke uitdagingen en vraagstukken wil je binnen de werkgroep mee aan de slag?

“Met mijn achtergrond in creatieve technologie binnen de culturele en onderwijswereld, zie ik de kans om AI begrijpelijker en toegankelijker te maken voor zowel huidige als toekomstige ontwerpers. Ik wil me vooral richten op het onderzoeken van hoe AI geïntegreerd kan worden in interactieve kunst en design, en hoe we zowel het veld als het bredere publiek kunnen ondersteunen in het benutten van deze technologie als een tool, en niet als vervanging. Daarnaast vind ik het belangrijk om ethische kwesties en de sociale impact van AI te verkennen, zonder de technologie meteen af te wijzen.” 


Hoe verhoudt jouw werk zich tot AI binnen jouw vakgebied? 

“In mijn werkveld, waar technologie, kunst, design en de maatschappij samenkomen, zie ik AI als een krachtig middel om nieuwe vormen van interactie en ervaringen te creëren. Ik gebruik AI als een tool om op vernieuwende manieren te creëren en experimenteren. Daarnaast ben ik sterk geïnteresseerd in opensource AI-oplossingen als alternatief voor de grote technologiebedrijven, omdat ik geloof in toegankelijke, transparante en privacy-vriendelijke technologie.

In mijn huidige en eerdere projecten stel ik ook kritische vragen over de rol van AI en technologie: Wat winnen we ermee, maar wat verliezen we ook? Hoe kan AI bijdragen zonder de menselijke creativiteit en verbinding te ondermijnen? Deze vragen zijn essentieel in mijn praktijk, omdat ik AI zie als een kans om kritisch te reflecteren op onze ontwerppraktijken en die – en onszelf – te transformeren.” 


Jop Quirindongo

Naam bureau: Lowres Creative Studio

Discipline: brand design


Hi! Kun je jezelf voorstellen?

Foto: Jop Quirindongo | Fotograaf: Dave Pelham

“Ik ben individueel grafisch ontwerper, gespecialiseerd in het ontwikkelen van visuele identiteiten. Ik ben onderdeel van een klein collectief van strategen en webdevelopers, waar ik geregeld mee samenwerk, maar ik opereer bewust solo onder de naam Lowres Creative Studio. Ik werk regelmatig voor startups in de tech-hoek, maar daarnaast ook voor klanten als Amsterdam&partners, Mediawijs.be, Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.”


Wat heeft je gemotiveerd om je aan te sluiten bij de werkgroep? 

“Het onderwerp AI fascineert me enorm. Het was de laatste twee edities van tech conferentie SXSW in Austin, Texas het belangrijkste onderwerp. Het laatste jaar ben ik bezig geweest met hoe ik AI tools kan gebruiken om ideeën te visualiseren, maar ook bijvoorbeeld een illustratiestijl voor een start-up te ontwikkelen.”


Met welke uitdagingen en vraagstukken wil je binnen de werkgroep mee aan de slag?

“Ik ben als ondernemer nieuwsgierig hoe AI mij kan ondersteunen bij niet-creative taken, zoals de administratie en projectmanagement.”


Hoe verhoudt jouw werk zich tot AI binnen jouw vakgebied? 

“Bij het ontwikkelen van een visuele identiteit komen er meerdere disciplines bij elkaar. Logo-ontwerp, typografie, maar ook illustratie, beeldgebruik tone-of-voice en bewegend beeld. Ik ben zeer geïnteresseerd hoe ik door technologie als AI als éénpitter mijn diensten en skills kan uitbreiden en zo een breder palet aan diensten kan aanbieden aan mijn opdrachtgevers.”


Linda van Zijp

Naam bureau: StudioLIN, graphic design & GLR

Discipline: grafisch ontwerp


Hi! Kun je jezelf voorstellen?

“Hallo! Ik ben Linda, een grafisch ontwerper uit Rotterdam. Al vijftien jaar werk ik met veel enthousiasme aan diverse projecten, van art direction en ruimtelijk ontwerp tot grafisch werk zoals magazines, huisstijlen, websites en campagnes. Typografie, kleur en concepten spelen een grote rol in mijn werk. Naast mijn ontwerpprojecten ben ik ook coördinator en docent aan het Grafisch Lyceum Rotterdam, waar ik met veel plezier lesgeef aan de nieuwe generatie ontwerpers.”

Foto: Linda van Zijp | Fotograaf: Gaby Jongenelen

Wat heeft je gemotiveerd om je aan te sluiten bij de werkgroep?

“Het Dossier Artificial Intelligence van de BNO wekte mijn interesse om na te denken over de kansen en uitdagingen van AI binnen ons vakgebied. Ik zie AI als een tool die ontwerpers kan ondersteunen in het ontwerpproces. Tegelijkertijd merk ik om mij heen dat er nog wantrouwen bestaat, wat begrijpelijk is. Alles wat nieuw is, kan spannend zijn, maar dat zie ik juist als een uitdaging. Wat mij motiveerde om deel te nemen aan de werkgroep is dat ik geloof dat AI een enorme invloed kan hebben op ons vakgebied, maar ook dat er meer voorlichting nodig is over de mogelijkheden en kansen. Daarnaast ben ik leergierig en vind ik het waardevol om kennis te delen en te leren van de expertise van anderen.”


Met welke uitdagingen en vraagstukken wil je binnen de werkgroep mee aan de slag?

“Er is zoveel te vinden over AI; door de enorme hoeveelheid informatie zie ik soms door de bomen het bos niet meer. Hoe kun je nog de juiste informatie filteren? Hier zie ik kansen waar we met de werkgroep kunnen ondersteunen. En daarnaast de balans tussen menselijke creativiteit en AI. Wanneer is AI een hulpmiddel om je werk te versnellen, en wanneer neemt het te veel over? 

Ook het grijze gebied tussen inspiratie en plagiaat - en de vraag hoe AI banen beïnvloedt - vind ik interessant. Dit is iets van alle tijden; kijk bijvoorbeeld naar beroepen als de letterzetter of lithograaf. Ik geloof dat ontwerpers altijd nodig zullen blijven, ook al verandert hun rol. Verder ben ik geïnteresseerd in hoe AI bijdraagt aan de toekomst van ons vak, met name in het onderwijs. Hoe leren we de volgende generatie ontwerpers AI te omarmen, zonder hun creatieve vrijheid te verliezen? Dit zijn thema's waar ik graag samen met de werkgroep over nadenk.” 


Hoe verhoudt jouw werk zich tot AI binnen jouw vakgebied?  

“In mijn ontwerppraktijk experimenteer ik met AI-tools om nieuwe ideeën op te doen en mijn ideeën uit te werken, maar ook om administratieve taken over te nemen. In het onderwijs zie ik kansen dat AI kan helpen om neventaken te automatiseren, zodat docenten meer tijd krijgen voor hun passie: het vak overbrengen aan studenten. Ook merk ik dat generatie Z wel opgroeit met technologie, maar vaak niet bewust genoeg is van privacy en databeveiliging. Het is belangrijk dat we hen leren AI op een ethische en verantwoorde manier te gebruiken.” 


Marian Latour

Naam bureau: Studio Latour

Discipline: illustratie


Hi! Kun je jezelf voorstellen?

Foto: Marian Latour

“Sinds 1990 werk ik, Marian Latour,  als professioneel illustrator. In die tijd wilde ik niet dat er gedacht werd dat ik een bij-beunend, ‘leuk-tekenend' huisvrouwtje was. Ik wilde graag volledig onafhankelijk zijn en mijn eigen broek kunnen ophouden met mijn tekenwerk. Vandaar dat ik mezelf presenteerde als MacLatour, wat gewoon mijn voorletters zijn, maar het klinkt stoerder en geeft een masculine indruk :).



In 1994 kocht ik mijn eerste computer, een Power Macintosh. Hoewel ik van nature niet technisch ben, besloot ik deze nieuwe technologie te omarmen en dat heeft me geen windeieren gelegd. Ik behoorde tot de eerste lichting illustratoren die digitaal werk kon aanleveren. Dit bracht veel opdrachten en werk, waarmee ik als ‘single mum’ en enige kostwinner mijn twee kinderen heb kunnen opvoeden en een fijn eigen huis en auto heb kunnen kopen. Ik meen dat zowel mijn (aangepaste) naam als mijn openheid voor nieuwe technologieën hieraan hebben bijgedragen.”


Wat heeft je gemotiveerd om je aan te sluiten bij de werkgroep?

“Nu lijkt het erop dat we weer op zo’n kantelpunt staan, met AI als de volgende grote verandering. Ik volg de ontwikkelingen rond AI met veel interesse, een beetje bezorgdheid, maar vooral met enthousiasme. Ik vraag me af hoe ik AI kan integreren in mijn werk en tegelijk wil ik bekijken op welke manier de waarde van handwerk kan worden benadrukt.” 


Met welke uitdagingen en vraagstukken wil je binnen de werkgroep mee aan de slag?

“Ik wil graag onderzoeken waar het snijvlak ligt tussen traditionele illustratie en de opkomst van AI. Hoe kunnen beide elkaar aanvullen? Welke nieuwe mogelijkheden biedt AI, en waar behouden traditionele technieken hun tijdloze waarde?”


Hoe verhoudt jouw werk zich tot AI binnen jouw vakgebied?  

“Met mijn bijna 35 jaar ervaring in het vakgebied hoop ik bij te dragen aan deze discussie en een realistisch beeld te schetsen van de uitdagingen en kansen die AI biedt voor illustratoren. Ik kijk ernaar uit om ideeën te delen, van anderen te leren en samen na te denken over een toekomst waarin AI en traditionele illustratie elkaar versterken.”


Thomas Goudsblom

Naam studio: IBM iX

Disciplines: experience en service design


Hi! Kun je jezelf voorstellen?

“Hallo, mijn naam is Thomas Goudsblom, afgestudeerd Industrieel Ontwerper van de Universiteit Twente, Fellow bij Stanford’s University Innovation Fellows, en Experience Design Consultant binnen IBM iX. Als ontwerper streef ik er altijd naar om iets te creëren wat impact maakt en een positieve bijdrage levert aan onze maatschappij. En daarom probeer ik zowel binnen als buiten mijn werk (en voorheen studie) mijn expertise als ontwerper in te zetten om complexe maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.” 

Foto: Thomas Goudsblom

Wat heeft je gemotiveerd om je aan te sluiten bij de werkgroep? 

“Dat de ontwikkelingen binnen AI (en GenAI) snel gaan is geen nieuws, maar er is nog steeds veel onzekerheid over hoe wij als ontwerpers met AI om kunnen gaan in ons vakgebied. Sommige ontwerpers zien het als een tool om hun werkproces te versnellen, waar anderen het zien als een bedreiging voor hun vakgebied. Zelf denk ik dat de ontwikkelingen ook een nieuwe ontwerpdiscipline oproepen om te ontwerpen voor de toepassing en integratie van AI in producten in onze samenleving. Uiteraard op een ethische en verantwoorde manier.

Mijn interesse in AI en de grote diversiteit van verschillende ontwerpdisciplines die BNO samenbrengt heeft mij gemotiveerd om mij aan te sluiten bij de werkgroep AI x Design. Samen met hen wil ik de rol van AI in ons vakgebied gaan verkennen en hier impact mee maken.”


Met welke uitdagingen en vraagstukken wil je binnen de werkgroep mee aan de slag?

“Een kernvraagstuk waar ik binnen de werkgroep mee aan de slag wil gaan is: ‘Hoe zetten wij AI en GenAI in om ons vakgebied te versterken?’. Hierbij is het onder andere belangrijk om te kijken naar de rol van AI in het ontwerpproces. Gebruiken we AI bijvoorbeeld als een tool, een sparringspartner, of een coach? En hoe passen we de technologie concreet toe?

Een ander kernvraagstuk waar ik graag mee aan de slag wil gaan richt zich meer op het ontwerpen voor integratie van AI in producten in onze samenleving en welke rol wij als ontwerpers in dit proces innemen.”


Hoe verhoudt jouw werk zich tot AI binnen jouw vakgebied?

“In mijn werkveld bij IBM ben ik actief bezig met het beantwoorden de twee eerdergenoemde kernvraagstukken. Zo organiseer ik maandelijks een bijeenkomst met onze Europese ontwerpers om deze onderwerpen te bespreken, en experimenteer ik zelf met de kracht van GenAI in persoonlijke taken.”


Emmy van Thiel de Nooy

Naam bureau: Muzus

Discipline: social design


Hi! Kun je jezelf voorstellen?

Foto: Emmy van Thiel de Nooy | Fotograaf: Monique Gidding

“Mijn naam is Emmy van Thiel - de Nooy en ik ben Lead van de Muzus Academy. Samen met Joost, onze zoon Abel en kat Wu Wei woon ik Rotterdam.


Voordat ik bij Muzus werkte, ben ik tien jaar ondernemer geweest en heb ik gewerkt aan branding en strategie-vraagstukken voor grote en kleine bedrijven. Ook heb ik als business coach tientallen creatieve professionals geholpen met de zakelijke kant van hun bedrijf; geld verdienen met wat je graag doet en die zakelijke kant ook léuk maken. 

Daarnaast heb ik veel trainingen en workshops gegeven, zowel in Nederland als China. De workshops in China geef ik nog af en toe, omdat ik het zo gaaf vind om te doen.

Binnen Muzus onderneem ik nog steeds, met als gerichte taak om de Muzus Academy verder uit te bouwen. Ik werk dagelijks met een leuk team en veel plezier aan hele diverse vraagstukken..”


Wat heeft je gemotiveerd om je aan te sluiten bij de werkgroep?

“Vanuit Muzus hebben wij de afgelopen jaren al meerdere projecten gedaan rondom AI en technologie, waarin de mens centraal blijft staan. Een van de projecten is ‘De superkracht van AI’ tijdens de Dutch Design Week 2022. Hierbij hebben we op basis van onderzoek vijf verschillende toepassingsrichtingen van AI verbeeld als een superkracht. Het resulteerde in mooie gespreksstarters om het abstracte, tastbaar te maken. 

Door zulke projecten hebben we veel ervaring en inzichten opgedaan, zowel vanuit het praktische- als menselijke oogpunt. We verwachten dat aanvragen rondom AI de komende jaren alleen maar zullen toenemen en daar is kennis voor nodig. Kennis die wij grotendeels op kunnen doen door bijscholing en er zelf mee aan de slag te gaan, maar die we ook graag uitbreiden door andere initiatieven, zoals deze werkgroep. We geloven in het leren van- en met elkaar.”


Met welke uitdagingen en vraagstukken wil je binnen de werkgroep mee aan de slag?

“Binnen ons team komen steeds dezelfde vragen naar voren bij het verantwoord gebruik van AI-tools. Hoe zorgen we ervoor dat kwetsbare groepen niet worden uitgesloten? Welke rol spelen wij als ontwerpers, en wie is eigenaar van de gegenereerde data? Hoe waarborgen we dat de informatie voldoet aan onze Muzus-standaard, en wanneer is het wel of niet geschikt om AI-tools in te zetten? Hoe beschermen we persoonsgegevens en voorkomen we bias? Daarnaast verandert ons werk als ontwerpers de komende jaren. Hoe blijven we van meerwaarde en zetten we AI-tools in om onze sterke punten te versterken?”


Hoe verhoudt jouw werk zich tot AI binnen jouw vakgebied?

“Naast mijn persoonlijke nieuwsgierigheid naar technologische ontwikkelingen, ben ik binnen Muzus de Lead van de Muzus Academy. De Muzus Academy richt zich op het organiseren en faciliteren van co-creatiesessies, trainingen en workshops om kennis van ontwerp-methodieken te dragen aan professionals en andere geïnteresseerden. We ontwikkelen ook werkvormen voor bijeenkomsten en zijn actief op zoek naar de rol die AI daarin kan spelen, bijvoorbeeld bij het documenteren van de uitkomsten. Daarnaast zie ik het als de taak van de Muzus Academy om kennis te delen binnen ons team en hen bij te scholen waar nodig, onder andere op het gebied van AI.”


Ruben de la Rive Box

Naam bureau: Design & Practice

Discipline: brand design


Hi! Kun je jezelf voorstellen?

Foto: Ruben de la Rive Box | Fotograaf: Dunja Opalko

“Ik ben creative director van Design & Practice, een branding agency in Amsterdam, die ik samen met mijn partner Golnar heb opgericht. We richten ons op het ontwerpen van merkidentiteiten voor bedrijven in de kunst-, ontwerp- en interieursector.”  


Wat heeft je gemotiveerd om je aan te sluiten bij de werkgroep?

“We zien in AI zowel een enorme kans om creatiever, sneller en innovatiever te werken, als ook een gevaar voor het 'handwerk' waar we nu (nog) ons geld mee verdienen. We willen graag dicht bij de ontwikkeling staan, om te zien welke kant het opgaat en niet overvallen te worden door de snelle ontwikkelingen. Tegelijkertijd willen we ook vooraan staan om de positieve kanten van AI ten volste te benutten. Nu al zien we in onze praktijk de kracht van AI als extensie van onze tools.” 


Met welke uitdagingen en vraagstukken wil je binnen de werkgroep mee aan de slag?

“Hoewel ik alle aspecten van AI – zoals de ethische en filosofische kant – heel interessant vind, wil ik graag onderzoeken hoe we AI nu al kunnen toepassen in ons bedrijf. Op creatief vlak gebruiken we het al, maar ik ben benieuwd hoe het ons bedrijfsmatig kan helpen.”


Hoe verhoudt jouw werk zich tot AI binnen jouw vakgebied?

“We gebruiken AI veel om te brainstormen en eerste aanzetten te maken van een idee. We gebruiken het ook veel voor beeldbewerking en het versnellen van handmatige taken. Het is wat ons betreft nog niet zover dat we AI volledig kunnen gebruiken als zelfstandige tool, maar het is in sommige gevallen een geweldig verlengstuk van bestaande tools en processen.”