30-06-2017 -

Vakjury beoordeelde 200 inzendingen op maatschappelijke, economische en sociale aspecten en koos twaalf overtuigende winnaars.

Twaalf overtuigende Creative Heroes stonden gisterenavond op het podium tijdens een feestelijke avond in een bruisend Undercurrent. De beste creatief, beste organisatie en beste samenwerking in de categorieën Architectuur, Interieur, en Product werden in de spotlights gezet. Ook in de categorie ‘Next Generation’ werden drie prijzen uitgereikt aan beste Young Talent, Start-up en Co-Creation. 

Uitgereikte prijzen in de categorie INDIVIDUEN EN DUO’S 

Beste creatief, categorie Architectuur

Roel Rutgers. De oprichter van MOME housing bedacht slimme panelen waarmee je modulaire huizen kunt bouwen. Maar hij denkt tevens na over de financiële zekerheden, zoals de hypotheek. Hiermee weet hij een omvangrijke groep minder bedeelde burgers in zuidelijk Afrika daadwerkelijk vooruit te helpen. 

Beste creatief, categorie Interieur 

Hans Meyer is een creatieve geest die kan omdenken. Als initiatiefnemer en mede-oprichter van Zoku ontwikkelde hij een origineel hospitality-idee: een hotel annex werkplek en social community voor long medium en short stay-nomaden over de hele wereld.

Beste creatief, categorie Product

Dave Hakkens zette bouwtekeningen online voor een serie machines waarmee lokaal gevonden plastic kan worden versnipperd, gesmolten en omgevormd tot iets nieuws. Het vindingrijke project werkt en stimuleert lokaal ondernemerschap: overal ter wereld in sloppenwijken ontstaan kleine initiatieven die het programma downloaden, een schredder-machine bouwen, plastic recyclen en daar producten van maken. 

Beste creatief (Young-Talent), categorie Next Generation

Teresa van Dongen is een door de wetenschap en natuur gefascineerde ontwerper èn bioloog, een experimentele vrijdenker. Haar onderzoek leidt tot nieuwe manieren van verlichting, maar ze materialiseert ook de impact op organisaties: door haar paradigma vast te zetten in bedrijven, helpt ze hen verder. Dat je in de industrie licht uit de natuur kunt halen, heeft de toekomst. 

Uitgereikte prijzen in de categorie ORGANISATIES 

Beste organisatie, categorie Architectuur

New Horizon Urban Mining is een gewaagd project van vijf grote bedrijven die samen hoofdaannemer zijn. Ze slopen, hergebruiken het materiaal en passen het creatief toe. New Horizon ziet de stad als bron; de bebouwde omgeving is een magazijn vol bruikbare grondstoffen. 

Beste organisatie, categorie Interieur

MV architects heeft met Schiphol Central Security een oord van ergernis en stress waar niemand wil verblijven, om weten te buigen tot een plek waar het bijna fijn is om te zijn. De architecten bedachten het vernieuwende interieurontwerp voor het securitygebied. Ze zorgden voor andere materialen, een toegepast verlichtingsplan, de herinrichting en akoestische ingrepen. Het levert reizigers meer rust en comfort op tijdens het proces.  

Beste organisatie, categorie Product

RDM Makerspace, gevestigd op de werf RDM Rotterdam, is meer dan een FabLab. Het is een platform, werkplaats, en een lab op hoog niveau. Grote bedrijven stellen hun enorme machines tot de beschikking van professionals en opleidingen. Mensen uit de haven leren hen hoe ze machines en gereedschappen moeten gebruiken om eigen projecten te realiseren. 

Beste organisatie (Start-up), categorie Next Generation

The Ocean Cleanup van Boyan Slat. Een held met een grote drive, die manieren vond om een wereldwijd groot en actueel probleem op te lossen: het opruimen van de plastic soep. Na zes jaar volharding, genereerde hij veel (media-) aandacht en schaarde talloze mensen achter zich. The Ocean Cleanup kreeg onlangs een investering van 21 miljoen waardoor met nieuwe technologie binnen vijf jaar 50% van de plastic soep in de Grote Oceaan opgeruimd kan worden. 

Uitgereikte prijzen in de categorie SAMENWERKINGEN 

Beste samenwerking, categorie Architectuur

Blue City was ooit zwembad Tropicana en is nu een community based broedplaats voor innovatieve bedrijven die hun reststromen op slimme wijze aan elkaar koppelen. Blue City is met veel lef gefinancierd en is een voorbeeldstad op basis van de circulaire economie waarin afval als grondstof wordt gezien. Blue City gaat niet over slopen maar over oogsten. 

Beste samenwerking, categorie Interieur

Studio Samira Boon, het TextielLab, the University of Tokyo en TheatersTilburg. Het succes bestaat bij de gratie van de verrassende samenwerking tussen deze vier experts. Het project heeft alleen maar bestaansrecht in deze samenstelling, want niemand is inwisselbaar. Het collectief bedacht Archi Folds Theaters: een innovatieve serie textielstructuren die gebruikt kunnen worden als multifunctionele akoestische scheidingspanelen. 

Beste samenwerking, categorie Product

LABEL/BREED, opgericht door Stijn Roodnat en Toon Stilma, brengt ontwerpers en de industrie samen. Hieruit ontstaan innovatieve interieurobjecten. LABEL/BREED ondersteunt deze ontwikkeling vanaf het initiëren van de samenwerking tot een eindproduct dat er anders nooit was geweest. 

Beste samenwerking (Co-Creation), categorie Next Generation

Bottle-up. Echte helden zijn de Nederlandse Hubert en Elisabeth van Doorne, eigenaar van een resort in Zanzibar. Zij vroegen een team ontwerpers: Klaas Kuiken, OS ?OOS, SUPERLOCAL en StoneCycling, het probleem van de door toeristen in de natuur achtergelaten glazen flessen op te lossen. Samen met lokale ambachtsmensen maakten zij uit het afvalglas nieuwe gebruiksproducten die worden verkocht in de hotelshops in Zanzibar (hun tweede project zijn terrazzo-meubels voor hotels). Bottle-up werkt ook na het vertrek van de ontwerpers en helpt de lokale economie.

Over de Creative Heroes Award

De nieuwe prijs, een initiatief van Guus van Maarschalkerweerd en Jeroen van Oostveen, is anders dan andere prijzen. Het zet vooral de mensen achter een bijzonder project of samenwerking in de schijnwerpers. Het eert de creatieve geesten die anderen inspireren en motiveren, die een - maatschappelijk - probleem oplossen, visie, ondernemerschap en vakmanschap als eigenschappen bezitten, en geoliede samenwerkingen tot stand brengen. De initiatiefnemers willen op professionele wijze samenwerkingen, creativiteit en het creatieve proces vieren, en de twee vaak gescheiden maar gelijkwaardige werelden – de creatieve sector en de industrie – bijeenbrengen. 

De Vakjury

Onafhankelijk voorzitter Gesina Roters (design en strategiebureau Day), juryleden: Peter de Winter (ArchitectuurNL), Godfried van der Lugt (Chaud Devant), Renske Schriemer (Design Press), Gilian Schrofer (Concern), William Brand (Brand van Egmond), Paul Diederen (diederendirrix architects), David Heldt (Connecting the Dots), Mae Engelgeer (Studio Mae Engelgeer), Paul de Ruiter (Paul de Ruiter Architects), Petran van Heel (Sector Banker Bouw ABN AMRO), Annet van Otterloo (Stichting Freehouse), Mark van der Net (OSCity), Costas Papaikonomou (Happen Group), Hans Lingeman (Winkle), Els Zijlstra (Materia) en Kees-Jan Rozestraten (De Combinatie van Factoren).